El Rakú

El xef  Nolasc ha traslladat les seves habilitats al Rakú. Després de recórrer diverses cuines de l’Empordà i de més lluny, l’any 2014 va decidir oferir per sí mateix les seves idees respecte del que és gaudir menjant.

La cura en el tractament de la varietat és el principi de la seva cuina. Sense oblidar plats reconeguts, introdueix sorpreses i un festival de combinacions i des dels fogons, somriu als comensals.

A la cuina, la colla és tot un compendi de saberuts i la gent de sala s’apressa a fer l’estada agradable.

El restaurant està a Corçà, al costat del campanar, singular com tots els dels voltants. Davant l’entrada, una terrassa simpàtica i acollidora permet allargar els dies de bon temps. A l’interior, una de les seves tres sales permet acollir grups; l’altre reparteix espais i a la tercera s’hi pot menjar al sofà o en butaca, a la vista de l’antic forn de ceràmica.

CORÇÀ

El poble és un dels molts encants del Baix Empordà. Situat prop de La Bisbal, anant de Girona a Palamós, ha crescut, al turó situat a la banda meridional, formant un nucli de cases noves en un entorn tranquil. És la part nova.

A la banda Nord, s’hi mantenen les construccions i els carrerons i passadissos empedrats. És el nucli antic, on hi ha l’amplia Pça. del Firal, seu d’esbarjo i de nombroses activitats. Hi trobareu el Rakú.

LA TÈCNICA DE RAKÚ

Rakú és un mètode tradicional de coure la ceràmica. Els mestres del té l’aplicaven per fer cada ú la seva tassa, única i irrepetible i el seu kanji (la paraula japonesa) també vol dir tranquil·litat, diversió i felicitat.

En aquesta tècnica, es posen les peces esmaltades al forn i, quan estan quasi cuites,  es treuen i dipositen embolcades d’encenalls. L’escalfor els encén fent que cremin els esmalts i la gran fumarada que es forma penetra a l’argila, ennegrint-la. Seguidament, es submergeixen de cop en aigua freda i així és com adquireixen aparença metàl·lica.

És una certa forma d’alquímia en la que intervenen els quatre elements, terra, foc, aire i aigua. Permet crear peces úniques i, per tant, sempre noves.

Aquesta barreja de costums i innovació distingeix la cuina del Rakú. Les matèries primeres són bàsiques però no sempre les conegudes i la seva preparació manté el foc com a font principal, si bé aplicant nous tractaments als productes que marca cada temporada.